Visie is passie

Mijn grote passie ligt in het werken met hout. Ik heb altijd al graag met hout gewerkt en in de loop van de tijd heb ik al heel wat meubels van hout gemaakt. Het is geweldig om hobby en werk met elkaar te verbinden.
De meubels verkrijgbaar in bouwmarkten vind ik niet erg interessant. Bovendien vind ik dat er te weinig voorlichting gegeven wordt bij de meubels en houtsoorten over de manieren van impregneren en met welk middel het geïmpregneerd is.

Voorbeeld uit eigen ervaring
Een paar jaar geleden heb ik in een bouwmarkt een aantal planken gehaald om voor mijn vriendin een plantenbak te maken. Het viel mij op dat die groenige geïmpregneerde planken vochtig aanvoelden. Ik wilde vervolgens deze planken bij de bouwmarkt op maat laten zagen. De medewerker vertelde mij dat hij dit niet mocht doen in verband met regelgeving en beleid van deze bouwmarkt.
Thuis heb ik de planken met de handzaag gezaagd. Het hout was van binnen zo nat dat ik het niet vertrouwde en ben verhaal gaan halen bij de bouwmarkt. Reactie van de bouwmarktmedewerker: ”Door de grote vraag naar steigerhout heeft het hout niet de tijd om goed te drogen.”  Hij vertelde er ook bij dat het allemaal wel veilig was!!!
Juist deze opmerking was voor mij een reden om me verder in de materie te verdiepen. Ik kwam erachter dat geïmpregneerd hout pas veilig is om mee te werken na een droogtijd van 3 tot 6 weken. De schadelijke stoffen worden dan in “onschadelijke?” stoffen omgezet. Begrijpelijk dat medewerkers het hout niet mogen zagen voor een klant, echter stuitend dat deze informatie de klant onthouden wordt.
Ik vind de dubieuze impregneermiddelen en wijze van impregneren kwalijk en de informatie oneerlijk.

Impregneren
De gebruikelijke manier van impregneren is om het groenige impregneermiddel onder grote druk in het hout in te brengen. Tegenwoordig wordt het hout steeds vaker gedompeld  in een bad van impregneermiddel. Door het snelle korte dompelen trekt het impregneer niet goed in het hout zoals bij hoge druk wel gebeurd. Dit is te zien als je in een plank zaagt, het hout is aan de buitenzijde groenig, maar het impregneermiddel is niet naar binnen gedrongen. Je ziet op de zaagsnede blank c.q. onbehandeld hout. Geen goede bescherming tegen weersinvloeden van het gezaagde hout.

De overheid geeft voorlichting op internet over impregneren. U vindt dit hier.

Milieuvriendelijkere oplossing
Ik werk alleen met onbehandeld hout. Mocht u willen dat het door mij behandeld wordt, dan bied ik daar een milieuvriendelijkere oplossing voor. Ik gebruik een beits op basis van lijnolie en alkydhars. Deze beits geeft voor ca. de eerste 2 jaar genoeg bescherming. Na twee jaar dient u het meubel opnieuw te behandelen met beits om de bescherming te optimaliseren. Mocht u zelf een favoriete beits of lak hebben dan kunt u natuurlijk ook beslissen om het product zelf te behandelen.

Webshop
De meubels op de webshop heb ik zelf ontworpen. Alle meubels worden handgemaakt, geen meubel is identiek. Bij veel meubels van steigerhout zijn de schroeven allemaal netjes weggewerkt, dit is niet mijn stijl. Ik werk weg wat ik als storend ervaar, de rest mag getoond worden. Bij robuuste steigerhouten meubels misstaat een beetje chroom niet. Mocht u nou echt niet tegen schroeven willen aankijken, dan is het in overleg ook mogelijk dat ik deze met zelfgemaakte houtvuller wegwerk.

Mijn idee achter houtbewerking is, dat de klant een meubel kan kopen en daarbij een scala aan keuzes kan maken die voor hem of haar belangrijk zijn. Ik bied de klant deze opties, dus mocht uw wensmeubel er niet bijstaan kunt u mij altijd mailen voor een offerte op maat. U mag ook altijd een tekening of foto per mail opsturen dan kijk ik of ik iets voor u kan betekenen.

De Goede Houtbewerking is een jong bedrijf.  Het assortiment zal gelang de tijd uitbreiden met meer meubels en meer soorten hout waardoor er nog een ruimere keuzemogelijkheid ontstaat.